Medisch mondmasker helpt tegen verspreiding Corona

Hoeveel bescherming biedt een mondmasker?

De afgelopen maanden is steeds meer onderzoek gedaan naar het Coronavirus. Wat we bijvoorbeeld te weten zijn gekomen is dat mensen die geen symptomen hebben toch besmet kunnen zijn met COVID-19. Het dragen van een mondkapje kan, samen met andere maatregelen, zoals handen wassen, bijdragen aan het voorkomen van de verspreiding van het Coronavirus. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende soorten mondkapjes, zoals een medisch masker. Voor meer artikelen over gezondheid kunt u terecht op onze site.

Verschillende soorten mondmaskers

Over het het algemeen wordt er in Nederland gebruik gemaakt van één van deze drie soorten mondkapjes:

  • FFP-maskers. Deze beschermt tegen stofdeeltjes en virussen in de lucht. Deze maskers voldoen aan de Nederlandse normen voor ademhalingsbescherming
  • Medische mondkapjes zijn vooral nuttig om verspreiding te voorkomen door degene die het mondkapje draagt. Op deze manier kunnen deze mondkapjes een grote rol spelen in het voorkomen van verspreiding van COVID-19
  • Niet medische gezichtsmaskers zijn vaak gemaakt van stof of papier.

Uit verschillende tests is gebleken dat alle mondkapjes tot op zekere hoogte helpen tegen de verspreiding van het Coronavirus.

Sinds 1 juni verplicht een mondmasker in het OV

Wilt u met het openbaar vervoer reizen? Dan is het dragen van een mondkapje verplicht. Deze maatregel heeft de regering op 1 juni 2020 ingesteld omdat het voor passagiers in bussen en treinen niet altijd mogelijk is om anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren. De passagiers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een mondkapje. Alle soorten mondkapjes mogen worden gebruikt.

Zo gebruikt u een mondmasker

Om de effectiviteit van uw medische mondmasker te vergroten, is het belangrijk om dit op de juiste manier te gebruiken. Wij zetten graag een aantal tips voor u op een rij:

  • Was uw handen voor het opzetten van het mondmasker 20 seconden met water en zeep
  • Raak alleen het elastiek aan tijdens het op- en afzetten van het masker
  • Zorg dat het mondmasker uw mond, kin en neus goed bedekt
  • Raak uw mondmasker niet meer aan nadat u deze hebt opgezet
  • Draag het mondmasker maximaal 3 uur aan een stuk
  • Was het mondmasker na ieder gebruik

Comments are closed.