Hoe voorkom je kalkaanslag?

Tips om kalkaanslag te verwijderen en te voorkomen

Kalkaanslag in je apparatuur is vaak erg vervelend, maar niet onoverkomelijk. Er zijn diverse meerdere manieren om kalkaanslag te verwijderen. In dit blog vertellen we je hoe kalkaanslag ontstaat en hoe je het kunt verwijderen.

Ontstaan van kalkaanslag

Kalkaanslag ontstaat door het gebruik van hard water. Dat is water met veel kalk (calcium en magnesium). Het verschilt per regio in Nederland of je te maken hebt met hard water uit de kraan of zacht water. Door kalkaanslag kunnen je waterleidingen verstopt raken, huishoudelijke apparaten (sneller) stuk gaan en deze minder effici├źnt werken en meer stroom verbruiken. Daarnaast kunnen ook waterkranen verstopt raken.

Hoe kalkaanslag voorkomen?

We geven je hieronder 5 manieren om kalkaanslag te voorkomen.

  1. Kalk in de badkamer verwijderen met (baking) soda: doe een beetje wat baking soda op een vochtige doek en poets de plekken waar kalkaanslag te zien is, bijvoorbeeld de kranen en de douchekop. Het kan even tijd kosten, maar het resultaat is super!
  2. Kalk verwijderen uit de waterkoker: dat doe je met azijn of citroensap en een schone theedoek. Zorg ervoor dat alle kalkaanslag onder een mix van half water, half azijn of citroensap staat. Zet de waterkoker aan en laat alles na het koken afkoelen. Spoel je waterkoker om met water totdat hij geurloos is.
  3. Kalk verwijderen uit de wasmachine: giet een fles natuurazijn in je lege wasmachine Laat de machine draaien op 90 of 95 graden.
  4. Kalk verwijderen uit het koffiezetapparaat: zet je apparaat aan met enkele theelepels schoonmaakazijn en wat water. Nadat plusminus de helft is doorgelopen, zet je je apparaat ongeveer een uur uit. Daarna je koffiezetter weer inschakelen en een paar keer doorspoelen met water.
  5. Waterontharder gebruiken: om niet steeds alle trucjes te hoeven herhalen, kun je natuurlijk ook gewoon een waterontharder gebruiken. Dan heb je altijd zacht water en nooit meer kalkaanslag. Je huishoudelijke apparaten blijven heel en zacht water is ook nog eens heel goed voor huid en haar bij eventuele klachten van droge huid, eczeem en psoriasis.

Waterontharder laten installeren

Wil je een waterontharder installeren? Ga dan naar een leverancier. Hij of zijn kan je van een vakkundige installatie voorzien. En dat niet alleen, ze kunnen je ook informeren over welk merk en type waterontharder het meest geschikt is voor jouw situatie.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier.

Comments are closed.