5 tips voor het vergroten van je zelfvertrouwen

Actief aan de slag om meer zelfvertrouwen te krijgen

Heb je een tekort aan zelfvertrouwen? Dan weet je waarschijnlijk wel dat je dat niet op een verloren woensdagmiddag eventje kunt veranderen. Je moet dan echt in actie komen om er wat van te maken. Een goed begin, is het halve werk! Daarom geven we je hieronder 5 tips voor het vergroten van je zelfvertrouwen. Het is het proberen zeker waard!

1. Weet wat je denkt

Onzekerheid komt voor uit iets wat je denkt. Heb je twijfels over iets wat je moet gaan doen? Probeer die gedachten om te zetten in iets positiefs. Hoe beter je je over iets voelt, hoe beter het gaat en hoe meer zelfvertrouwen dat geeft. Dat kun je oefenen. Denk terug aan een situatie waarin je weinig zelfvertrouwen had.

  • Wat was de situatie, wat gebeurde er?
  • Wat deed je?
  • Wat voelde je?
  • Wat dacht je?

2. Denk positief

Wanneer je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, denk je waarschijnlijk vaak dat je iets niet kunt. Dat zijn ‘niet-helpende gedachten’. Voorbeelden zijn gedachten als ‘Ik kan het niet’ of ‘iedereen vindt stom wat ik vertel’. Probeer dus positief over iets te denken om zelfvertrouwen te ontwikkelen.

3. Ga uitdagingen aan

Als je denkt dat je iets niet kunt, probeer het dan toch te doen. Begin niet te moeilijk en zorg dat wat je gaat doen haalbaar is om het met een goed gevoel af te sluiten. Dat geeft je het zelfvertrouwen dat je zoiets een volgende weer wil doen.

4. Weet waar je wel en niet goed in bent

Iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten. Wat zijn jouw kwaliteiten en successen? Schrijf ze op en met de notitie wat het je opleverde. Schrijf ook op als je er een complimentje voor kreeg.

5. Leer jezelf accepteren zoals je bent

Ga uit van je eigen kracht. Er zullen altijd mensen zijn die je meer of minder waarderen. Weet dat dat helemaal prima is! Heb je hierbij hulp nodig en kun je wel wat tips voor het vergroten van je zelfvertrouwen gebruiken? Kijk dan voor een cursus bij jou in de buurt. Je kunt over dit onderwerp uiteraard ook contact met ons opnemen voor meer informatie.

Comments are closed.