Cognitieve gedragstherapie en Relatietherapie

Met uzelf in verbinding

Staat u voor bepaalde moeilijkheden in uw leven? En lukt het u niet deze op te lossen? Wellicht kan cognitieve gedragstherapie of relatietherapie oplossingen bieden. Zowel cognitieve gedragstherapie als relatietherapie zijn wetenschappelijk bewezen en kunnen u helpen met het opnieuw in verbinding komen met uzelf, uw partner en uw omgeving. Schakel daarbij eens de hulp van een ervaren psychologenpraktijk in.

Wanneer het even teveel wordt

We leven in een hectische tijd. Er wordt veel van ons verwacht en soms groeit de hoeveelheid aan werk, ons sociale leven en liefdesleven ons boven het hoofd. U voelt zich gestrest, u bent sneller geïrriteerd en raakt vermoeid. Soms blijkt dat eerder weggestopt verdriet weer de kop op steekt. Maar hoe komt u dan weer in verbinding met uzelf? In dit blog leggen we meer uit over twee effectieve therapieën: cognitieve gedragstherapie en relatietherapie.

Cognitieve gedragstherapie

De manier waarop we de wereld waarnemen heeft invloed op onze gevoelens en ons gedrag. Heeft u de neiging om gebeurtenissen of situaties op een negatieve manier te interpreteren? Grote kans dat uw gedrag en gevoelens ten aanzien van die wereld ook negatief zijn. Met als gevolg dat u een algeheel gevoel van ontevredenheid, angstigheid, somberheid of zelfs depressiviteit kan ervaren. Cognitieve gedragstherapie kan hierbij een uitkomst bieden. Samen met een therapeut wordt bekeken of uw interpretaties van gebeurtenissen wel terecht zijn. En vooral: hoe deze denkwijze veranderd kan worden. Niet alleen het denken wordt dus behandeld maar ook het doen (gedrag). Uitgangspunt van de cognitieve gedragstherapie is dus de manier waarop u tegen bepaalde problemen aankijkt.

Relatietherapie

Wanneer uw problemen in uw leven zich voornamelijk op relationeel vlak voordoen, en u weer met uw (liefdes)partner in verbinding wilt komen, is relatietherapie geschikt. Iedere relatie komt vroeg of laat voor bepaalde uitdagingen te staan. Wanneer u het gevoel heeft in uw relatie steeds terugkerende problemen te hebben of zich onbegrepen voelt door uw partner door miscommunicatie, is relatietherapie een optie. Ook relatietherapie is een vorm van psychotherapie. Samen met de therapeut bepaalt u waar de knelpunten binnen uw relatie zitten. Op deze manier krijgt u inzicht in de gedachtegang van de ander. Goed en fout bestaat niet. Maar door simpelweg tijdens de relatietherapie naar elkaar te luisteren en elkaar de ruimte te geven, komen oplossingen dichterbij. Soms hebben partners daar nu eenmaal wat hulp bij nodig.

Comments are closed.