Het menselijk gebit: de spiegel van ons lichaam

De tandarts kent geen geheimen

We staan er niet dagelijks bij stil, maar onze tanden zeggen een hoop over de toestand van ons lichaam. Waar menig patiënt liever niet over zijn of haar ziekten praat, kent de tandarts geen geheimen. Woont u in Amsterdam? Laat uw tanden dan verzorgen door een professioneel mondhygiënist, of neem contact op met een tandtechnisch laboratorium in Amsterdam. In dit blog leest u meer over wat onze tanden zeggen over onze lichamelijke gezondheid en het belang van een goede mondhygiëne.

Aandacht voor tanden

We poetsen dagelijks onze tanden, maar eigenlijk krijgt ons gebit pas echt onze aandacht wanneer er iets aan mankeert. Toch is het gebit een belangrijk lichaamsonderdeel als het om onze gezondheid gaat. Aan onze tanden is een hoop af te lezen. Bloedend tandvlees, tandsteen, terugtrekkend tandvlees, ontstekingen of parodontitis, het zijn allemaal symptomen die ons lichaam vertellen dat er iets aan de hand is. In de meeste gevallen worden deze ontstekingen verholpen door over te gaan op een wortelkanaalbehandeling. Doordat de zenuwen als het ware worden ‘lamgelegd’ zult u geen pijn meer voelen. Heel prettig, echter pakt deze behandeling de ware oorzaak van de tandproblemen niet aan: een verstoring in het immuunsysteem.

Een schoon gebit voorkomt problemen

Waardoor kan een slechte mondhygiëne nu voor zoveel problemen zorgen? Dat komt doordat ons gebit door ons tandvlees direct in verbinding staat met ons lichaam. Door bloedingen in het tandvlees, kunnen bacteriën zich een weg banen naar de bloedbaan, waardoor deze door het lichaam kunnen worden verspreid. Niet wenselijk dus! In een tandtechnisch laboratorium kan een tandarts u helpen het gebit grondig schoon te maken en te houden. Mogelijke problemen worden vroegtijdig gesignaleerd en kunnen professioneel worden verholpen.

Welke symptomen zijn er?

Wanneer moet u nu aan de bel trekken? Wij raden u aan om contact op te nemen met een tandtechnisch laboratorium in Amsterdam, wanneer u last heeft van:

  • Bloedend tandvlees
  • Overmatig veel tandplak
  • Ontstekingen
  • Gaatjes
  • Terugtrekkend of bleek tandvlees

Bespreek het met uw tandarts

Kortom: een goede mondhygiëne is belangrijk om ergere problemen te voorkomen. Heeft u last van bepaalde tandproblemen of wilt u meer weten over een gebitsbehandeling? Neem dan contact op met uw tandarts om de mogelijkheden te bespreken.

Comments are closed.