Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie

Evenals volwassenen, kunnen kinderen ook gebruik maken van een fysiotherapeut. Kinderen worden op een andere manier benadert dan een volwassene. Zij zullen spelenderwijs van hun klachten worden afgeholpen. Een kinderfysiotherpeut helpt kinderen vanaf 0 tot 18 jaar. Na het 18e levensjaar ga je naar een fysiotherapeut voor volwassenen. De kinderfysiotherpeut behandelt kinderen, die een achterstand hebben in het motorisch functioneren. Zuigelingen, maar ook schoolgaande jeugd kunnen kampen met een vertraagde ontwikkeling. Heeft een kind een probleem met bewegen, dan kan het zelfbeeld negatief worden beïnvloed. Kinderfysiotherapie richt zich tijdens de behandeling op het spelen. De kinderfysiotherapiepraktijk boekt goede resultaten wanneer deze is voorzien van een uitdagende speelruimte. Kinderen moeten zich vooral op hun gemak voelen.

Indicaties

De kindjes van 0 tot 4 jaar kunnen behept zijn met een aantal klachten die goed kunnen worden verholpen door de kinderfysiotherpeut. Een aantal symptomen zijn o.a.:

  • Asymetrische zuigeling of voorkeurshouding
  • Billenschuiven, reuma of spina bifida (open rug)
  • Cerebrale parese of een afwijkend looppatroon
  • Orthopedische problemen
  • Te vroeg geborenen

Kinderen vanaf 4 jaar tot een jaar of 18, kunnen vervelende aandoeningen hebben, die verholpen kunnen worden door de kinderfysiotherpeut. Klachten als;

  • Ontwikkelingsachterstand op het gebied van de motoriek
  • Niet aangeboren hersenletsel (ongeluk)
  • Houdings- of schrijfproblemen
  • Problemen met lopen
  • Jeugdreuma

zijn in de kinderfysiotherapie veel geziene afwijkingen, die goed kunnen genezen met de juiste behandelingen.

Belangrijke vragen

Verwijzing huisarts
Normaal is er géén verwijzing nodig van huisarts of specialist. In sommige gevallen echter wel. Voor de behandeling van een zuigeling in zijn eigen woonomgeving, zal een verwijzing nodig zijn voor de zorgverzekeraar. Informeer wat nodig is.

Hoe lang duurt de behandeling
Een therapiebehandeling duurt ongeveer 40 minuten. Eén van de ouders is meestal aanwezig in de behandelruimte. Vooral bij de hele kleintjes is het voor moeder (vader) beter om aanwezig te zijn. Voor de oudere kinderen hoeven de ouders er niet altijd bij te zijn. Het ligt een beetje aan de aandoening, maar een behandelperiode duurt meestal tussen de 3 en 6 maanden.

Eerste bezoek kinderfysiotherapie

Vóór een eerste bezoek met je kind aan de praktijk, zul je je eerst moeten aanmelden en een afspraak moeten maken. Kinderfysiotherapie zit in de basisverzekering. Kijk eerst even de verzekering na, wat wel en niet tot de mogelijkheden behoort. Bij een eerste bezoek zal de kinderfysiotherpeut observeren en conclusies trekken. Om een compleet beeld te krijgen, kunnen er vragen worden gesteld over eetgewoontes, schoolbezoek en interesses van het (oudere)kind. Samen met de ouders zal een behandelplan worden opgesteld. Kijk voor meer informatie op de desbetreffende websites.

Comments are closed.