Een gezond en stressloos leven?

Gezonde voeding voorkomt en vermijd stress

Als je gestrest bent, ben je geneigd om te kiezen voor ongezonde producten. Vaak kies je dan voor snacks met veel suikers en koolhydraten of cafeïne om jezelf een oppepper te geven. Helaas geeft dit maar voor korte termijn dat beetje extra energie, maar later ervaar je de nadelen. Wist je dat ongezonde voedingsmiddelen zelfs fysieke stressklachten kunnen veroorzaken? Dit wordt ook wel voedingsstress genoemd. Te veel aan ongezonde vetten, bewerkte voedingsmiddelen en (teveel) koffie, geven je lichaam op langere termijn stress. Dit zorgt voor klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, futloosheid en stemmingswisselingen. We zijn ons hier vaak niet bewust van, omdat ons lichaam niet direct reageert op ongezonde producten. Toch kunnen de klachten op langere termijn wel degelijk verergeren. Met de juiste voeding kun je stressklachten voorkomen en wegnemen. Kies voor een consult voor lichaam en geest of lees hieronder verder voor tips voor een gezondere leefstijl.

Vermijd suikers

Suikers zijn de grootste boosdoeners in onze voeding. Suiker stimuleert de aanmaak van hormonen zoals serotonine en endorfine die je gemoedstoestand verbeteren. Je krijgt er heel even energie van, maar daarna voel je je juist slechter. Te veel suiker kan ook je hongergevoel verstoren en zorgen voor stress.

Vermijd oppeppende producten

Hetzelfde geldt voor voedingsmiddelen die je tijdelijk energie geven. Denk aan fast food, chips, frisdrank, koffie en snoep. Ook al heb je geen last van stress, deze producten triggeren een stressreactie. Ze kunnen je hormoonstelsel dus volledige ontregelen.

Drink dagelijks voldoende water

Voor meer focus en energie kun je het beste 1,5 liter water per dag drinken. Water zorgt er ook voor dat voeding en afvalstoffen in je lichaam beter worden afgevoerd. Een ander voordeel is dat je huid gehydrateerd blijft, wat zorgt voor een zachte huid.

Kook je eigen maaltijden

Het is erg verleidelijk om te kiezen voor kant-en-klaar maaltijden, take-away en uit eten gaan. Helaas zitten deze maaltijd vaak vol met ongezonde toevoegingen als suikers, vetten, zout en smaakversterkers. Kook daarom zelf, zo weet je precies wat je binnen krijgt.

Eet veel groente en fruit

In groente en fruit zitten veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Fruit en groente helpen je lichaam optimaal te functioneren en kwaaltjes te voorkomen. Eet daarom dagelijks 2 stuks fruit en minimaal 250 gram groente.

Kies voor gezonde vetten

Vaak denken we bij alle vetten dat ze ongezond zijn. Toch zijn er ook gezonde vetten en deze hebben we ook zeker nodig. Het is namelijk een belangrijke bron van energie. Kies voor de gezonde vetten zoals vette vis, avocado, eieren en amandelen.

Comments are closed.