Wat te doen tegen keratoconus?

Keratoconus is een erg vervelende oogaandoening die helaas niet te genezen is. Gelukkig zijn er wel veel verschillende dingen die u ertegen kunt doen. Van speciale lenzen en brillen tot een operatieve ingreep. Zo hebben patiënten in ieder geval snel minder last van deze vervelende aandoening en kunnen ze weer beter functioneren in het dagelijks leven. Lees snel verder.

Scleralenzen

Scleralenzen zijn speciaal ontwikkelde harde contactlenzen. Deze lenzen krijgen hun naam doordat ze op de sclera (het oogwit) worden aangepast. Dit maakt het mogelijk het hoornvlies te overbruggen. De scleralenzen rusten op het oogwit maar raken het hoornvlies nooit aan. Dit zorgt ervoor dat de gevoelige top van de conus niet wordt beschadigd door de lens.

Zachte keratoconuslenzen

Deze speciaal ontwikkelde zachte lenzen hebben conepower technologie en zijn iets dikker dan standaard zachte contactlenzen. Met hun speciale pasvorm zitten deze lenzen net zo aangenaam als normale zachte lenzen. Op deze manieren corrigeren de lenzen de keratoconus en verbeteren ze de optische mogelijkheden.

Speciale bril

Veel patiënten hebben, naast de speciale lenzen, graag een bril. Dit omdat dit de opties biedt om bril en lenzen zo nu en dan af te wisselen. Dit is vooral fijn als er (tijdelijke) intolerantie optreed voor lenzen. Door af te wisselen neemt ook vaak het comfort van het dragen van lenzen toe. Het korter dragen van lenzen vermindert ook het risico op complicaties.

Nachtbril

Ook wanneer er sprake is van een milde vorm van keratoconus, kan de manier waarop het licht het oog binnenkomt voor vervorming zorgen. Het licht kan de helderheid van het hoornvlies al snel verminderen. Ook kan het licht ervoor zorgen dat een patiënt lichtkringen (halo’s) ziet of stervormige vervorming (starbursts) van lampen. Dit kan overdag maar ook zeker ‘s nachts gebeuren. Om deze reden kan een nachtbril voor de nodige veiligheid zorgen, vooral achter het stuur.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit blog? Stel ze gerust via ons contactformulier.

Comments are closed.