Wat is het prikkelbare darm syndroom?

Het prikkelbare darm syndroom

Ongeveer 1 op de 4 mensen heeft last van de darmen. Bij de meeste mensen is de oorzaak van de klachten prima te vinden. Wanneer er geen oorzaak gevonden wordt en de klachten langer dan drie maanden aanhouden, kunt u spreken van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Er worden dan geen afwijkingen in de darmen gevonden. Vaak hebben personen met het prikkelbare darm syndroom een andere darmflora, of hebben zij last van lichte ontstekingen in de darmwand. In dit blog geef ik u meer informatie over PDS.

Wat zijn de symptomen?

De volgende symptomen kunt u herkennen wanneer u het prikkelbare darm syndroom heeft:

  • Buikpijn in de buik of de maag. Dit kan zeurend zijn of ervaren worden als hevige steken. Dit is vaak voor of na de ontlasting.
  • Een opgezette buik in de loop van de dag. De buik kan zich uitzetten en u kunt het gevoel hebben dat uw darmen vol zitten terwijl dit niet zo is.
  • Veranderende ontlasting, zoals dunnere, dikkere of hardere ontlasting. Vaak is dit moeilijk op te houden.
  • Klachten buiten de buik, zoals vermoeidheid en pijn in de rug, een opgeblazen gevoel of misselijkheid.

Een prikkelbare darm syndroom test

Wanneer u al langer klachten heeft, zoals terugkerende buikpijn, een opgeblazen gevoel of veranderende ontlasting, is het mogelijk dat u het prikkelbare darm syndroom heeft. Een criterium is dat u de afgelopen 6 maanden u minstens 3 maanden 1 dag per week klachten heeft. Wilt u het zeker weten? Dan kunt u er ook voor kiezen een test te doen. Omdat er geen directe oorzaak van de klachten is, bevat deze test een groot aantal analyses.

Klik hier om meer blogs te lezen in de categorie “lichaam”. Heeft u nog een vraag over PDS? Laat dan vooral een bericht achter onder dit blog, wij proberen u snel antwoord te geven.

Comments are closed.