Coronatesten: zo werken ze

Verschillende soorten coronatesten

Heeft u last van symptomen die overeenkomen met het coronavirus? Dan is het belangrijk om u te laten testen. Dat kan bij speciale coronateststraten Ga alleen naar buiten voor de test, en blijf verder binnen totdat u de uitslag heeft. In dit blog vertellen we meer over de testen die gebruikt worden, de PCR-test en de antigeen test voor corona.

PCR-test

De PCR-test is nu de meest gebruikte test. Hij is tevens het meest betrouwbaar. Met een wattenstaaf wordt er een uitstrkijkje genomen uit de neus en de keel. Die wordt vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Hier wordt met een PCR een stukje genetisch materiaal van het virus vermenigvuldigd. Zo kan aanwezigheid van het virus aangetoond worden. Een PCR-test is heel gevoelig, wat betekent dat hij het virus ook kan detecteren bij mensen die nog niet lang besmet zijn, en die nog weinig van het virus bij zich dragen. Het nadeel van de test is dat het erg lang duurt voordat er een uitslag beschikbaar is. Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur.

Antigeentest

De antigeentest laat zien of er antigenen in de neus of keel aanwezig zijn. Dit zijn deeltjes van het virus die kunnen zorgen voor een afweerreactie. Het grootste voordeel van een antigeentest is het feit dat het binnen een zeer korte tijd al een uitslag geeft. Het resultaat is al binnen een kwartier bekend! Hij is echter wel een stuk minder gevoelig, wat betekent dat het virus niet gedetecteerd kan worden bij mensen die pas kort geleden besmet zijn. Daarom kan het zijn dat mensen een negatieve uitslag krijgen terwijl ze toch besmet zijn met COVID-19.

Welke test is het beste?

Nu is natuurlijk de vraag, welke test is het beste? De PCR-test wordt gebruikt in teststraten, maar in sommige gevallen kan de antigeentest de PCR-test vervangen. Een antigeentest is namelijk een stuk sneller en veel minder technisch ingewikkeld. Er zijn geen apparaten voor nodig. Met betrouwbare antigeentesten kan er dus veel meer getest worden. Het nadeel is dat er veel PCR-testen tegelijk uitgevoerd kunnen worden. Een antigeentest gebeurt een voor een. Kortom, welke test het beste is, is volledig afhankelijk van de situatie!

Comments are closed.