Het alternatief voor vaccineren: de sneltest

Vaccineren: wel of niet?

U twijfelt nog of u zich wel of niet laat vaccineren tegen het coronavirus? In veel gevallen wordt het ten zeerste aanbevolen dit wel te laten doen. Wanneer u een vaccinatie laat zetten bent u minder besmettelijk en daarbij beschermt u ook uw omgeving. Maar het is ook heel begrijpelijk dat u zich liever niet wilt laten vaccineren. In dit geval zal u veel te maken krijgen met de corona sneltesten. Maar hoe betrouwbaar zijn ze? En welke heeft u nodig voor welke gelegenheid? In dit blog vertellen wij u meer over verschillende corona testen.

De betrouwbaarheid van sneltesten

Welke test geschikt is, verschilt per situatie. Er zijn dan ook veel soorten sneltesten op de markt te vinden. Het RIVM heeft enkele van deze sneltesten goedgekeurd. Dit zijn onder andere de PCR-test en de antigeen-sneltest.

De PCR-test

Bij de PCR-test wordt er een diepe neus afname plus een diepe keel afname gemaakt. Deze PCR-test is zeer betrouwbaar. Door een gecertificeerde medewerker wordt er een wattenstaafje met testmateriaal uit uw neus- en keelholte via een testbuis naar het laboratorium gestuurd. De uitslag duurt gemiddeld 24 uur, voor een echte sneltest kunt u beter een antigeen-sneltest laten doen.

De antigeen-sneltest

Bij een antigeen-sneltest heeft u de uitslag al binnen een kwartier binnen. Het nadeel van deze sneltest is dat hij niet geschikt is voor wanneer u op vakantie gaat. Hiervoor heeft u de PCR-test nodig. Maar waar is de antigeen-sneltest dan wel goed voor? Voor heel veel gelegenheden! Heeft u bijvoorbeeld verkoudheidsklachten en vertrouwt u het niet? Dan heeft u met deze test al binnen een kwartier antwoord. Zo kunt u met een gerust hart toch op familiebezoek of op een dagje uit. De antigeen-sneltest is ook handig voor wanneer een collega positief getest is op corona. Deze testen zijn in de meeste apotheken te vinden.

Hoe werkt de antigeen-sneltest?

De antigeen-sneltest werkt verschillend van de PCR-test. In uw keel en neus kunnen antigenen aanwezig zijn van het SARS CoV – 2 virus. Wanneer het lichaam ge├»nfecteerd is met het coronavirus, dan zijn er ook eiwitten aanwezig. Dit zijn de antigenen die een afweerreactie opwekken in het lichaam. Wanneer deze eiwitten gedetecteerd worden door een sneltest, weet u dat u het coranavirus heeft. Heeft u vragen over het coronavirus, de PCR-test of de antigeen-sneltest? U kunt hier uw vragen stellen.

Comments are closed.