Ergonomisch werken? 5 handige tips!

Wat is ergonomisch werken precies?

Iedereen heeft wel eens gehoord van ergonomisch werken en dat het beter voor je is. Vooral in een werkomgeving waar met beeldschermen wordt gewerkt, is ergonomie een veelgehoorde term. Het gaat over de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Het woord ergonomie is afgeleid van de Griekse woorden “ergon” (werk) en “nomos” (wet) en richt zich op de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Wanneer je ergonomisch werkt zorg je dat het werk dat je doet zo comfortabel, veilig en gezond mogelijk kan doen. Uiteindelijk zal dit ook je functioneren in je werk bevorderen. Nu je weet wat ergonomisch werken is en waarom het zo belangrijk is, geven we hieronder 5 tips hoe je zo ergonomisch mogelijk kunt werken.

1 Ga rechtop in je bureaustoel zitten

Vaak zit je tijdens het werk lange tijd in je stoel. Probeer er altijd voor te zorgen dat je een goede houding aanneemt. Ga met je rug recht tegen de rugleuning zitten, deze houding helpt op meerdere manieren. Zorg er ook voor dat je met je voeten bij de grond kunt, anders zul je ongemerkt naar het puntje van je stoel schuiven. Zet hiervoor je stoel en bureau wat lager of gebruik een voetensteun.

2 Leg je toetsenbord op de rand van je bureau

De eenvoudigste manier om klachten te voorkomen is door je toetsenbord op de rand van het bureau te leggen. Zo zit je altijd rechtop en kunnen je schouders ontspannen. Eventueel kun je een polssteun gebruiken zodat je het toetsenbord niet ongemerkt kunt verschuiven

3 Zorg dat je voldoende drinkt

Hier zul je misschien niet meteen aan denken bij ergonomisch werken maar ook goed drinken draagt daaraan bij. Een van de grootste oorzaken van RSI is een verkeerde werkhouding, waardoor je de bloedsomloop afknelt. Wanneer je ook nog een tekort aan vocht hebt kunnen afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. Het is daarom verstandig om naast koffie of thee ook veel water te drinken op een werkdag.

4 Zet je monitor in de juiste positie

De positie van je monitor is van invloed op je nekspieren. Niet alleen hoe hoog de monitor staat, maar ook hoever de monitor naar rechts of naar links staat is belangrijk. Omhoog kijken belast de nekspieren 100 keer meer dan omlaag kijken. Zorg ervoor dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte en een armlengte van je af staat. Ook wanneer je scherm te veel naar rechts of links staat levert dit klachten op, zet je scherm daarom zoveel mogelijk in het midden.

5 Gebruik je muis verstandig

Last but not least, het gebruik van je muis. Gedurende de werkdag ben je vrijwel continu met je muis bezig. Daarom is het belangrijk dat je goed na te denken over de muis die je gebruikt. Bij een “normale” horizontale muis draai je je duim naar binnen en je elleboog naar buiten. Hierdoor is vrijwel je hele arm gespannen, wat niet nodig is. Je kunt om deze reden een verticale (ergonomische) muis gebruiken, of je meer bewust zijn van je muisgebruik en vaker je hand van de muis halen.

Comments are closed.