Waarom voelen mensen zich eenzaam in een relatie?

En wat kan je eraan doen? Enkele tips

Voel je je alleen in je relatie? Dat is een vreselijk gevoel. Maar weet dat je er niet alleen in staat: veel mensen in een relatie hebben hier last van. Voel jij je ook wel eens alleen, eenzaam of niet gesupport door je partner? Wellicht helpen onderstaande tips je af van het gevoel dat je eenzaam bent in je relatie.

Accepteer je eenzaamheid niet

Maak je eenzaamheid bespreekbaarEenzaam voelen in je relatie is natuurlijk niet de bedoeling. Daarvoor ben je niet samen. Accepteer je eenzame gevoelens daarom niet. Het is namelijk niet normaal om je zo te voelen. Erken wel dat ze er zijn. Negatieve gevoel zijn bovendien om te zetten in positieve en fijne gevoelens. Onthoud dat er altijd een oplossing voor jouw eenzaamheid te vinden!

Waardoor voel je je eenzaam?

Probeer na te gaan waar je eenzaamheid vandaan komt. Het probleem ligt niet vanzelfsprekend bij je partner. Geef hem/haar niet meteen de schuld. Misschien ben je zelf emotioneel uitgeput. Probeer dus eerst te achterhalen waar het probleem vandaan komt en hoe je dit zelf kan oplossen. Kijk daarna pas naar hoe je partner zich zou kunnen aanpassen, om jouw eenzaamheid tegen te gaan.

Breng samen tijd door

Tijd samen met je partner doorbrengen is heel erg belangrijk. Maar pas op voor ‘de sleur’. Doe dus ook echt iets samen waarbij je met elkaar kunt praten, zo kan je jullie connectie weer voelen. Door samen te kletsen en je gevoelens te delen, verminder je de kans op een eenzaam gevoel.

Breng ook tijd apart door

Ook tijd apart van elkaar doorbrengen is belangrijk. Als je alleen bent kun je goed nadenken over wat het precies is dat jou eenzaam maakt én kun je achterhalen of je partner hier iets mee te maken heeft.

Andere oorzaken

Soms komt eenzaamheid ook vanuit een ander gemis. Heb je misschien een slechte band met je familie of is je sociale leven niet wat het moet zijn? Ook hierdoor kunnen gevoelens van eenzaamheid ontstaan.

Zorg dat je elkaar ‘ziet’

Als samen zijn vanzelfsprekend is, kan het gebeuren dat je elkaar niet meer ‘ziet’. Complimenteer elkaar, stel vragen, toon interesse, net zoveel als toen jullie elkaar leerden kennen.

Maak je eenzaamheid bespreekbaar

De meest belangrijke tip die wij kunnen geven tegen eenzaamheid in een relatie, is dat je het bespreekbaar moet maken. Erken je gevoelens en heb het erover met je partner. Misschien heeft die wel precies dezelfde gevoelens als jij. Vanuit hier kunnen jullie samen zoeken naar een oplossing. Kom je er niet uit? Echte relatietips bij een eenzaam gevoel in de relatie krijg je natuurlijk pas als je professionele hulp inschakelt.

Heb jij tips tegen eenzaamheid in een relatie? Laat het ons via het contactformulier. Onze lezers hebben er altijd wat aan!

Comments are closed.