Wat zijn plaagdieren?

… en hoe stoppen plaagdieren met plagen?

Wat zijn plaagdieren? Plaagdieren zijn diersoorten of insecten die door hun aanwezigheid overlast bezorgen. Mensen plagen doen ze niet bewust, want ze zijn alleen maar op zoek naar manieren om te overleven. In gebouwen vinden deze beestjes zowel voedsel als beschutting, dus als ze er eenmaal zitten, zijn ze niet makkelijk weg te krijgen. Ze vermenigvuldigen zich steeds sneller en vormen op een gegeven moment een helse plaag. En dan noemen we ze plaagdieren. Over welke dieren hebben we het, en wat kunt u er aan doen? Lees snel verder.

Welke dieren zijn plaagdieren?

Al we het hebben over plaagdieren worden de volgende beestjes bedoeld:

  • Knaagdieren, zoals muizen of ratten
  • Vogels, zoals duiven
  • Insecten, zoals vliegen, muggen en houtaantastende kevers
  • Geleedpotigen, ofwel spinnen

Waarom komen plaagdieren naar uw huis of bedrijfspand?

Heeft u aangevreten voedsel of krassen op de muren ontdekt? Of hoort u ‘s nachts rare geluiden uit de muren komen? Misschien vind u zelfs uitwerpselen of dode beestjes op de vloer. Hoe komt dat daar allemaal terecht?

    • Gebrek aan hygiëne: dat is oorzaak nummer 1. Hoe schoner u woont of werkt, hoe minder kans op ongedierte
    • Ongedierteplagen kunnen ook in een vuil gebouw ontstaan en zich verspreiden naar andere gebouwen
    • Wat is de bouwkundige staat van uw het pand? Hoe meer gaten, naden en kieren, hoe meer kans dat plaagdieren uw pand binnendringen

Welke schade richten plaagdieren aan?

De meeste schade die plaagdieren aanrichten is materiële schade en vervuiling van goederen en ruimtes. Denk aan beestjes die aan voedselvoorraden of meubilair knagen, of aan ongedierte dat landbouwgewassen vernielt. Bepaalde soorten plaagdieren zijn schadelijk voor de gezondheid en kunnen ernstige ziektes verspreiden. Weer andere soorten kunnen levensgevaarlijke steken uitdelen. Regelmatig belanden er mensen door toedoen van ongedierte in het ziekenhuis!

Plaagdieren terug plagen

Plagen is (of zijn) gemeen. Dat hoeft u niet te tolereren. Wie last heeft van ongedierte en het probleem niet zelf kan oplossen, belt een plaagdieren expert om het ongedierte op een veilige en verantwoorde manier te bestrijden.

Heeft u ervaringen met plaagdieren en/of hebben die geleid tot gezondheidsklachten? Wij horen het graag via ons contactformulier. Dank voor uw bijdrage!

Comments are closed.