5 (z)weetjes over de infraroodcabine

Sauna bezoek steeds populairder

Een bezoekje aan de sauna lijkt steeds populairder te worden. Dit heeft onder meer te maken met zowel de lichamelijke als geestelijke ontspanning die het mensen kan bieden. Naast de traditionele Finse sauna is er ook de infraroodcabine.

5 interessante infraroodcabine feitjes

 1. Waar komt de infraroodcabine vandaan?
 2. De Noord-Amerikaanse indianen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de infraroodcabine. Al vele eeuwen gebruiken ze zweethutten (sweat-lodges) om zuiveringsrituelen uit te voeren. Voor de bouw van de hutten werd wilgenhout gebruikt dat gebogen in de grond gespiest werd, daarna overdekt met dekens of dierenhuiden. Waar de Finnen een vuurtje in de tent stookten, gebruikten de indianen verwarmde stenen in de tent. De hete stenen werden centraal in de zweethut geplaatst en men nam plaats rondom de stenen. Zonder dat de indianen het wisten gebruikten ze de zachte infraroodstraling van de hete stenen in plaats van meer beklemmende hitte uit de Finse saunavormen.

 3. Wat is een infraroodcabine?
 4. infraroodsauna Zoals de naam al verklapt werkt de infraroodsauna met infrarood lampen, waar de bekende Finse sauna met opgewarmde lucht werkt. Eigenlijk is het juiste woord infraroodcabine, omdat het meer om een cabine met warmtestraling gaat dan om een sauna. Een infraroodcabine is uitgerust met infraroodelementen die infraroodstraling uitstralen. De infraroodstraling verwarmt je lichaam effectiever dan dat een sauna met warme lucht doet.

 5. Hoe werkt een infraroodcabine?
 6. De warmte binnen de infrarood cabine wordt opgewekt door middel van infraroodelementen. Infraroodwarmte wordt direct overgebracht naar de huid zonder dat daar warme lucht aan te pas komt. Dit is vergelijkbaar met een auto die in de volle zon staat. Dat de auto veel warmer wordt dan de buitenlucht is te danken aan het feit dat de zon infraroodwarmte uitstraalt. Het is wel aan te raden om de deur van de infraroodcabine gesloten te houden. De warme lucht is namelijk wel een factor die meespeelt bij de warmteoverdracht in de cabine.

 7. Wat zijn de voordelen van een infraroodcabine?
 8. Infraroodcabines zijn eenvoudig te plaatsen en te gebruiken bij u in huis, ook het onderhoud stelt niet veel voor. Daarnaast hebben infraroodcabines de volgende voordelen in vergelijking met een normale sauna:

  • De opwarmtijd is vele malen korter
  • Lager energieverbruik
  • Aansluiting op 220 volt is mogelijk
  • Betere werking op spieren en gewrichten
  • Aangename temperatuur, minder snel een benauwd gevoel
 9. Wat zijn de positieve effecten van een infraroodcabine?
 10. Infrarood cabines worden vaak aangeraden door doktoren en fysiotherapeuten. Een sessie in een infraroodcabine kan positieve effecten hebben voor het lichaam en de geest. Denk hierbij o.a. aan een betere bloedcirculatie, versnellen van genezingsprocessen bij ziekte, afnemen van pijngevoel door ontspanning van de spieren en een betere algehele weerstand. Door ontspanning van het lichaam kan ook de geest tot rust komen en zal de stress afnemen.

Comments are closed.