Wat is een spastische darm?

Testen op een spastische darm

Heeft u aanhoudende buikpijn, buikkrampen of een opgezette buik en winderigheid? Dan kan duiden op een spastische darm. Een spastische darm kan diverse oorzaken hebben. Die zijn niet altijd goed te ontdekken. In de meeste gevallen is met een aangepast voedingspatroon prima te leven met een spastische darm, maar u kunt het ook laten testen. In dit blog van Vitalum geven we u meer info over de spastische darm.

Wat is een spastische darm

Een spastische darm wordt in de medische wereld ook wel het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) genoemd. Een spastische darm is het gevolg van een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, vooral van de dikke darm. Symptomen van een spastische darm zijn bijvoorbeeld:

  • buikpijn
  • buikkrampen
  • problemen met de ontlasting
  • een opgezette buik
  • winderigheid door gasvorming

De meeste mensen met een spastische darm hebben vaak last van diarree, of juist van verstopping. Maar deze twee vervelende gevolgen van een spastische darm kunnen ook afwisselend voorkomen. De symptomen zijn meestal het gevolg van het feit dat de darm te veel of juist te weinig bewegingen maakt. Ook zijn de zenuwen dan extra gevoelig (prikkelbaar). Ze reageren op het rekken of uitzetten van de darmwand.

Doe de PDS-test bij een spastische darm

Herkent u bovenstaande symptomen bij uzelf? Dan is het verstandig om een PDS-test te doen. Een spastische darm, of Prikkelbare Darm Syndroom, kan namelijk pas vastgesteld worden als alle mogelijke oorzaken voor de klachten zijn uitgesloten. Bij een speciale PDS-test worden meerdere analyses tegelijkertijd uitgevoerd, zodat de kans groter is dat de oorzaak van de klachten achterhaald wordt. De darmbacteriën worden gecontroleerd, de gisten in de darmen worden gecheckt, en er wordt gekeken of de darmen gluten goed kunnen verwerken. Bovendien wordt u bij zo’n test ook gecontroleerd op het aantal darmparasieten dat u heeft. Hopelijk wordt de oorzaak dan snel gevonden, zodat u er zo min mogelijk last van heeft. Wilt u meer weten over lichaam en gezondheid? Dan klikt u op deze link voor een overzicht.

Comments are closed.