Deskundig NEN 7510 Advies

Wilt u een NEN 7510-certificaat halen? Schakel een adviseur in

Wilt u met uw zorginstelling de certificering NEN 7510 behalen? Dat is een verstandige keuze, want met dit certificaat weten klanten zeker dat de informatiebeveiliging bij uw bedrijf op topniveau is. Weet u echter al welke maatregelen uw instelling precies zal moeten treffen om dit NEN 7510-certificaat te behalen? Hoe goed u zich ook voorbereidt, de kans is groot dat u niet van alle gedetailleerde voorwaarden exact op de hoogte bent. Lees verder en voorkom dat u voor onaangename verrassingen komt te staan.

NEN 7510 nader verklaard

Laten we eerst even in z’n algemeenheid dit certificaat analyseren. NEN 7510 staat voor ‘Medische informatica – Informatiebeveiliging in de zorg’. Dit is een Nederlandse norm die beschrijft welke maatregelen zorginstellingen moeten nemen om zorgvuldig genoeg met gegevens van patiënten om te gaan. Deze maatregelen hebben ook betrekking op alle verschijningsvormen waarin deze gegevens zijn vastgelegd. Daarnaast gelden de eisen voor de manieren van uitwisseling van patiëntdata tussen zorginstellingen onderling. Volgt uw zorginstellingen alle maatregelen zorgvuldig op? Dan is er sprake van gecontroleerde processen binnen uw informatiebeveiliging en maakt u aanspraak op het NEN 7510-certificaat.

Moet mijn instelling voldoen aan de NEN 7510?

In principe luidt het antwoord op bovenstaande vraag simpelweg ‘ja’. Elke zorginstelling moet voldoen aan de NEN 7510. Het ingewikkelde zit ‘m echter in het feit dat er niet één algemeen toepasbare set van maatregelen bestaat. Dit komt doordat elke zorgorganisatie heel verschillend is. Ook uw zorginstelling is uniek. Nodig daarom eens een ervaren en deskundige adviseur uit. Deze adviseur weet u na een inspectie snel te vertellen aan welke eisen uw organisatie moet voldoen. Ook weet u na advies te hebben ingeroepen of u reeds de juiste weg aan het bewandelen bent.

Voordelen van gedegen advies

‘Een adviseur inroepen? Dat is toch hartstikke duur?’, zult u wellicht denken bij bovenstaande tip. De praktijk wijst echter anders uit. Van een gedegen adviesbureau mag bijvoorbeeld verwacht worden dat een eerste bezoek vrijblijvend is. Tijdens dit eerste gesprek kan vaak al worden vastgesteld wat er nog precies dient te gebeuren. Een organisatiescan gebeurt uiterst nauwkeurig en zal resulteren in passend advies op maat. Naast zekerheid ‘koopt’ u met deze actie ook een stukje tijd in. Ga maar na: als u als relatief onwetende zelf wegwijs moet worden in alle maatregelen, voorwaarden en uitzonderingen die er op internet of in documenten over NEN 7510 te vinden zijn, dan verliest u hiermee zeer kostbare tijd. Tijd die u eigenlijk liever besteedt aan waar u goed in bent: zorg verlenen. Kortom: voor een optimale ontzorging en begeleiding op weg naar een NEN 7510-certificaat, schakelt u het beste een vakkundige adviseur in.

Comments are closed.