Een sterke band met je kleintje door babymassage

Heerlijk ontspannen

Babymassage, ook wel Shantalamassage genoemd, komt oorspronkelijk uit India en is in de jaren 70 overgebracht naar Europa. Het is een ontzettend liefdevolle manier om tijd door te brengen met je kleintje, en iedereen kan het leren. Het is namelijk heel eenvoudig en intuïtief. Zowel jij als je baby worden er lekker ontspannen van. In de baarmoeder was je kindje nog dicht bij je, en werd hij of zij constant door je aangeraakt. Dit mist je baby natuurlijk, en babymassage kan als een vervanging van dit contact dienen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van speciale oliën voor babymassage. Kijk hiervoor op een site waar natuurlijke producten verkocht worden die niet schadelijk zijn voor de gevoelige huid van je baby. In India is het al onderdeel van de dagelijkse verzorging van een baby en wordt het van moeder op dochter doorgegeven. Lees in dit blog waarom het dagelijks masseren van je baby ook kan helpen in het leven van jouw kleintje.

Versterken van het gelukshormoon

Tijdens het masseren komt het gelukshormoon serotine vrij. Daarbij wordt het stresshormoon, cortisol, juist weer verminderd. De hartslag van je baby gaat vervolgens dalen en hij of zij wordt helemaal ontspannen. Dit werkt natuurlijk vervolgens ook weer op jou in. Het versterken van dit hormoon zorgt ervoor dat je een sterke band op kunt bouwen met je baby. Ook valt je baby zo sneller in slaap en zal hij of zij minder huilen en onrustig zijn. Daarbij heeft het masseren ook een positief effect op jou als ouder. Je neemt namelijk echt even tijd voor jezelf. Het zorgt er ook voor dat je minder gestrest wordt, wat helpt voor moeders met postpartum depressie.

Andere voordelen van babymassage

Buiten het versterken van het gelukshormoon heeft het regelmatig masseren van je baby ook nog andere voordelen:

  • minder krampjes of constipaties
  • minder pijn bij doorkomende tandjes
  • ondersteuning van de lichaamsgroei
  • een goede ontwikkeling van de hersenen
  • gunstige invloed op het immuunsysteem

Door je baby regelmatig te masseren zal hij of zij dus een stuk gezonder zijn. Al wanneer je kindje 4 weken oud is kun je beginnen met babymassage, en je kunt zo lang doorgaan als je zelf wilt. Natuurlijk wordt het wel steeds lastiger als je kindje meer gaat bewegen, maar ook het masseren van bijvoorbeeld een handje of voetje kan al helpen.

Een ayurvedische massage

Zoals gezegd komt het concept van de babymassage oorspronkelijk uit India. Het vindt dezelfde oorsprong als Ayurveda, een geneeswijze en levensstijl waarbij je heel bewust omgaat met je lichaam. Bij Ayurvedische praktijken wordt gebruik gemaakt van producten met natuurlijke ingrediënten. Verkooppunten van Ayurvedische producten bieden ook babymassageoliën die positief werken op je kindje, natuurlijke ingrediënten bevatten en bovendien ook nog eens heerlijk ruiken. Deze producten zijn ook heel geschikt wanneer je baby een gevoelige huid heeft. Begin dus ook met het masseren van je baby en jij en je kindje zullen snel de positieve effecten ervaren.

Comments are closed.