Het belang van afwisselend eten

Voedingsmiddelen met unieke eigenschappen

Ieder voedingsmiddel heeft specifieke eigenschappen die het uniek maakt. Je lichaam heeft al deze voedingsstoffen nodig om goed genoeg te kunnen werken. Daarom is het belangrijk om regelmatig af te wisselen met wat je eet. Neem bijvoorbeeld niet elke dag aardappelen, maar vervang het eens door pasta of rijst. Wij geven je nog een aantal praktische tips hoe ook jij je dieet afwisselend kunt maken. Ook als je uit eten gaat.

Taste the rainbow

Nee, dan bedoelen we niet dat je elke dag een zak Skittels naar binnen moet werken. Een goede manier om bij te houden of je wel afwisselend eet, is door veel verschillende kleuren te eten. Hoe intenser de kleur van het eten, hoe beter het voor je is. In Amerika wordt dit idee al toegepast met de campagne ‘5 a day – the color way’. Hierin worden mensen aangemoedigd om vijf verschillende kleuren groente en fruit per dag te eten. In Nederland eten we over het algemeen slechts twee of drie kleuren groente of fruit per dag. Dit zijn vooral de kleuren geel, rood, groen en oranje. Paars laten we vaak achterwege. De vijf kleuren zou je al gemakkelijk in je eigen eetpatroon toe kunnen passen met het volgende fruit:

  • Geel: honingmeloen en banaan
  • Rood: tomaat, watermeloen, aardbei en framboos
  • Groen: kiwi en een groene appel zoals Granny Smith
  • Oranje: nectarine, abrikoos en perzik
  • Paars: bosbes, braam en pruim

Afwisselend uit eten

Uit eten gaan hoeft nog geen excuus te zijn om slecht en eentonig te eten. Een aantal restaurants biedt de optie om samen met je tafelgenoten te genieten van verschillende gezonde, kleine gerechten. Dit noemen we shared dining. Dit betekent dat iedereen aan tafel kan genieten van de gerechten die een voor een op tafel gezet worden. Wat als eerst klaar is wordt als eerst geserveerd. Aangezien 80% van de gerechten groenten zijn en de andere 20% vlees of vis eet je niet alleen gevarieerd, maar ook nog eens super gezond!

Het aanpassen van je eetpatroon

De volgende stap is om je eetpatroon zelf aan te passen. Dit is geen eenvoudige klus. Hopelijk hebben we het voor je kunnen vergemakkelijken met onze tips: eet afwisselend met verschillende kleuren groente en fruit, en ga naar een restaurant waar je kunt genieten van enkele verschillende gerechtjes wanneer je gaat uit eten. Smakelijk eten!

Comments are closed.